TIPS AND TRICKS
Omdat Cameraval.eu je graag op weg helpt zo effectief mogelijk cameravallen in te zetten, delen we graag onze tips and trick met jou. Hieronder kan je verschillende tips lezen, die we steeds uitbreiden.
AANSCHAF
- Bij de aanschaf van een cameraval zijn waterdichtheid, reactiesnelheid en betrouwbaarheid essentieële punten om naar te kijken. Een artikel hierover is verschenen in Hystrix. Alle camera's die Cameraval.eu aanbiedt voldoen aan deze criteria.
- Meer cameravallen = meer plekken bemonsteren = een betere inventarisatie van een gebied. Het lijkt een open deur, maar het terreingebruik van dieren kan zeer nauwgezet en steeds dezelfde zijn. Hierdoor worden bijvoorbeeld maar één wissel van de aanwezige 5 wissels gebruikt. Daarnaast is het op voorhand moeilijk in te schatten welke delen van gebieden de dieren gebruiken. Aangezien budget vaak een beperkende factor is, is het een afweging om meer iets minder high end camera's (zoals de Spypoint modellen, de Bushnell Core modellen, de Natureview Essential of de Browning modellen) te kopen dan minder cameravalvallen uit het topsegment, zoals de Reconyx of de Dual Sensor core modellen van Bushnell).
Om een indruk te geven: mits enige ervaring en voorbereiding zijn 15 cameravallen in 8 uur op te halen en weer op te hangen.
BATTERIJ-KEUZE
Alle cameravallen die Cameraval.eu aanbiedt werken op AA- batterijen. Oplaadbare batterijen leveren 1,2 volt, Alkaline- en Lithiumbatterijen leveren 1,5 volt. In het gebruik van batterijen zijn verschillende keuzes te maken. Hieronder geven we de verschillende voor- en nadelen van deze batterijtypes:
- Alkaline-batterijen zijn er in verschillende types. Eén van de nadelen van Alkaline batterijen is dat ze niet snel veel vermogen kunnen leveren.
In het begin lijkt het gebruik van Alkaline financieel voordeliger door de realitief lage aanschafprijs. Maar wanneer een cameraval meermaals wordt gebruikt, is de investering van oplaadbare batterijen snel terug verdient.
Daarnaast is het uit milieu-oogpunt de vraag of het wegdoen en weer laten recyclen van batterijen een goede keuze is.
- Lithium batterijen leveren lang veel energie en kunnen dit ook bij lage temperaturen nog goed doen. De aanschafprijs is relatief hoog alsmede dat ze na gebruik gerecycled dienen te worden.
- De tweede generatie NickelMetalHydride (NMH-) batterijen zijn heroplaadbare batterijen die een zeer lage zelfontladingstijd hebben, waardoor ze, na opgeladen te zijn, lang gebruiksklaar blijven. In deze batterijen zijn twee "keuzes". De eerste zijn batterijen die minstens 1900 mAh hebben. De tweede keus is minstens 2400 mAh. Deze zijn wel duurder, maar hebben 20% meer vermogen en vooral ook een hogere beginvoltage. Hierdoor gaan batterijen in cameravallen die een hoog beginvoltage nodig hebben, vooral ook langer mee.
Naar onze mening is de inzet van NMH kostengunstiger en vanuit milieuoogpunt wenselijker en werken deze batterijen zeer goed naar onze ervaring.
De Spypoint cameravallen werken helaas niet op NMH batterijen.
(SOORTSPECIFIEKE) LOKSTOFFEN en LOKMETHODES
Door de inzet van lokstoffen- en methodes laat je dieren net wat langer voor je camera stil staan. Sommige zijn soortspecifiek, andere stoffen werken voor meerdere soorten. Lokstoffen zijn ondermeer op takjes aan te brengen.
- De Struikrover® is een uitvinding van Matthijs Smaal waar een buis en een sardineblikje samen voor de aantrekking voor alle soorten zoogdieren zorgen. Door verschillende methodes samen te voegen op een zeer slimme manier, is deze opstelling zeer geschikt voor kleine marterachtigen, maar ook voor het vaststellen van het voorkomen van verschillende soorten spitsmuizen (zoals de waterspitsmuis) en verschillende woelmuissoorten die door de haarscherpe beelden goed op naam te brengen zijn. Maar ook alle andere marterachtigen zijn op deze manier goed vast te tellen door deze opstelling. Daarnaast zorgt de opstelling ervoor dat camera's zeer goed verborgen kunnen worden, waardoor de kans op ontdekking en daardoor diefstal voorkomen wordt.
- Valeriaanolie (als lokstof voor zoogdieren) is zelf goedkoop te maken en goedkoper en beter dan etherische olie van valeriaan. Meng 250 gram gemalen valeriaanwortel in 1 liter slaolie en laat het enkele dagen trekken. Opgelet: bewaar zowel de droge valeriaan als de valeriaanolie ergens in een goed afsluitbare doos buiten of in een schuurtje, want het ruikt behoorlijk!
- Pindakaas werkt eveneens effectief voor veel soorten zoogdieren. Door een combinatie van lokstoffen maak je meer kans verschillende soorten voor de camera te lokken.
- Blikjes sardientjes ruiken eerst "lekker" naar vis. Afhankelijk van de temperatuur scheiden ze vroeger of later een onwelriekende lucht af. Beiden lokken veel soorten zoogdieren. Door een blikje op een paaltje of boom te spijkeren, loopt de olie er langzaam uit. Helaas valt hierdoor de camera wel meer op. Daarom verkoopt Cameraval.eu ook gecamoufleerde sardientjes.
- Cameravallen hebben moeite met natte dieren te detecteren, zoals otters. Stoeptegels met visolie langs de waterkant kunnen ingezet worden om otters tot sprainten aan te zetten; zo worden ze gemakkelijker detecteerbaar voor cameravallen.
- Voersilo's met zonnebloempitten, pinda's en stukjes appel en enkele druppels kamperfoelieolie, opgehangen in struiken met een cameraval er bij blijken in gebieden met hazelmuis een goede methode te zijn om deze snel en efficiënt vast te stellen. Lees meer over deze opstelling in het artikel van Mills et al, 2016. Cameraval.eu adviseert wel snellere camera's te gebruiken dan die in het onderzoek van het artikel zijn ingezet.
- De Mostela is een uitvinding van Jeroen Mos en de Nederlandse Werkgroep Kleine Marterachtigen om hermelijn en wezel beter te inventariseren. Door hun verborgen leefwijze zijn deze soorten moeilijk te inventariseren. En hun snelheid, hyperactiviteit en ondergrondse levenswijze maakt deze soort moeilijk vast te leggen op cameravallen. Een zeer heldere uitleg van een Mostela is op de bouwtekening via deze link van de WKM te vinden.
De geur van de muizen die op een Mostela afkomen wekt de nieuwsgierigheid van hermelijn en wezel nog meer op. Om prooidieren (ware muizen en woelmuizen) een Mostela in te lokken, kan een voerplekje met mais, pindakaas en/ of anijsolie worden ingezet. Ook zaagsel waar muizen in hebben gezeten kan hiervoor dienen.
In de meeste Mostela's wordt door hun prijs-kwaliteitverhouding en de reactietijd vooral Browning camera's ingezet.
- Emmers met een plexiglasplaat met daarboven een cameraval is een methode die door Mccleery et al (2014) is ontwikkeld om kleine zoogdieren zonder deze te vangen (arbeidsintensief en stressvol voor muizen) vast te stellen.
LOCATIESELECTIE
- Mogelijk dat het een open deur is, maar ken je soort(en). Hierdoor weet je waar welke soorten te verwachten zijn. Op die manier maak je meer kans soorten waar te nemen met je cameraval(len). Ook een soorteninventarisatie wordt daardoor veelomvattender.
- Zoogdieren volgen vaak elkaars wissels. Zoek daarom naar wissels en hang daarlangs je cameravallen op;
- Soms reageert een cameraval net te laat voor langslopende dieren, vooral wanneer video's worden gemaakt. Zet daarom je cameraval schuin op de wissel om de detectiekans te vergroten.
- Maak op voorhand een verdeling van de punten in je onderzoeksgebied waar je een cameraval wil ophangen. Zo heb je een beter zicht op de spreiding. Eenmaal op locatie, zoek je, rekening houdend met bovenstaande tips, de meest geschikte locatie vlakbij jouw geplande punt. Vergeet daarna je locatie niet met een gps op te slaan. Dat vergemakkelijkt het terug vinden van je dierbare cameravallen. Ga je aan de slag in een natuurgebied of andermans private eigendom, vraag dan op voorhand toestemming aan de beheerder of eigenaar!
- Richt de camera, als het kan, naar het noorden. Dit scheelt tegenlichtopnames en onnodige beelden met niets er op;
- Let op wapperende bladeren/ takken/ sprieten, dat voorkomt lege batterijen en/ of volle geheugenkaartjes;
- Voor dichtheidsbepalingen van bepaalde soorten is juist een random opstelling van cameravallen wenselijk.
DETERMINATIE VAN BEELDEN
- Voer je waarnemingen in op waarneming.nl of waarnemingen.be. Je kan hier vervaagd en/of onder embargo invoeren, of nadat je cameravallen weer uit het veld zijn de waarnemingen invoeren. De Admins van deze waarnemingenpagina's helpen je graag met de determinatie van beelden als je ergens niet uit komt.